Un any més, dos dels nostres agremiats han estat uns dels guanyadors del Concurs Nacional de Botifarra d’Ou 2023. La María José Sánchez de Los Extremeños Coses Bones, i en David Riera de Can Vilada a Vic, van rebre el premi Menció del Jurat en la modalitat de Botifarra d’Ou Tradicional 2023 i Botifarra d’Ou Singular 2023, respectivament.
El concurs de Millor Botifarra d’Ou se celebra cada any a Catalunya, per premiar a les millors botifarres de la nostra terra. Aquest 2023 s’ha celebrat la 8a edició d’aquest concurs que es va iniciar l’any 2015.
![[Img #3057]](http://revistatall.cat/upload/images/06_2023/4289_maria-jose-sanchez-de-los-extremenos.png)
En aquesta edició del concurs, organitzat per la Fundació Oficis de la Carn i la Confraria del Gras i el Magre, i que compta amb el suport de la Federació Catalana de Carnissers i Cansaladers-Xarcuters, hi ha hagut un augment de la participació amb 42 botifarres d’ou tradicionals, 30 botifarres d’ou singulars i 9 farcits de carnaval.
Un cop més, s’han premiat dos tipus de botifarres. Per una banda, la “Millor Botifarra d’Ou Artesana Tradicional”; la “Millor Botifarra d’Ou Artesana Singular”; i el “Millor Farcit de Carnaval”.
Els guanyadors han estat:
- Millor Botifarra d’Ou Tradicional de Catalunya 2023: Xevi Codina de Carnisseria Cansaladeria Codina, Taradell.
- Millor Botifarra d’Ou Singular de Catalunya 2023: Ramon Hernando de Xarcuteria Hernando, Barcelona (Botifarra d’ou amb Kimchi).
- Millor Farcit de Carnaval de Catalunya 2023: Valentí Fàbregas de Fàbregas Xarcuters, Barcelona.
En segona posició:
- Segona millor Botifarra d’Ou Tradicional de Catalunya 2023: Valentí Fàbregas de Fàbregas Xarcuters, Barcelona.
- Segona millor Botifarra d’Ou Singular de Catalunya 2023: Guillem Sala de Cal Noc, Moià (Botifarra d’ou Mar i muntanya).
- Segon millor Farcit de Carnaval de Catalunya 2023: María José Sánchez de Los Extremeños Coses Bones, Pineda de Mar.
![[Img #3058]](http://revistatall.cat/upload/images/06_2023/2242_david-riera.png)
Les mencions del jurat han estat per:
Botifarra d’Ou Tradicional 2023:
- David Riera de Can Vilada, Vic.
- Ramon Hernando de Xarcuteria Hernando, Barcelona.
- Agustí Vives de Cansaladeria Xarcuteria Cal Vives, Moià.
Botifarra d’Ou Singular 2023:
- David Riera de Can Vilada, Vic (Botifarra d’ou Vigatana - pa de pessic i llonganissa)
- María José Sánchez de Los Extremeños Coses Bones, Pineda de Mar (Botifarra d’ou amb peus de porc, foie i tòfona).
- Valentí Fàbregas de Fàbregas Xarcuters, Barcelona (Botifarra d’ou amb pernil ibèric i figues seques).
EL JURAT NO HO VA TENIR GENS FÀCIL
Es van presentar més de 90 botifarres en les diferents modalitats i la decisió no va ser gens fàcil. Totes les propostes presentades eren de gran qualitat.
El jurat, format per experts mestres xarcuters, professionals en embotits i en gastronomia, va valorar els productes pel seu aspecte extern i intern, la textura, els atributs organolèptics i de qualitat, a més del gust i l’aroma.
En aquesta vuitena edició, el jurat ha estat format per:
- Pròsper Puig, mestre artesà xansalader-xarcuter i ran Mestre de la Confraria del Gras i Magre.
- Just Fosalva, mestre artesà cansalader-xarcuter i professor de l’Escola de la Carn.
- Marc Puig Pey, cuiner i responsable de cuina de la Fundació Alicia.
- Jacint Arnau, llicenciat en ciències químiques i doctor en veterinària, especialista en productes carnis.
- Pep Palau, fastrònom, assessor i divulgador gastronòmic i fundador del Fòrum Gastronòmic.
- Carme Gasull, periodista i comunicadora, especialitzada en gastronomia i alimentació.
- Marc Casanovas, escriptor i comunicador gastronòmic.
- Teresa Colell, dinamitzadora del Pla estratègic de l’alimentació a Catalunya.
- Emma Pla, investigadora i directora de màster en Innovació de la gestió turística del patrimoni gastronòmic del CETT.
- Pep Nogué, cuiner i director gastronòmic del Culinary Institute of Barcelona.
- Núria May, cuinera, tecnòloga dels aliments i dinamitzadora del teixit gastronòmic i d’agroproductors locals d’Osona.
- Silvia Aliu, presidenta del Gremi de Carnissers i Xarcuters Artesans de les comarques gironines.
- Ramon Roset, sommelier especialitzat en vins i formatges, director dels premis Vinari i subdirector de la revista digital Vadegust.cat.
- Salvador Garcia Arbós, periodista, gastrònom i escriptor.
- Enric Rosell Gili, mestre artesà cansalader-xarcuter, guanyador botifarra d’ou tradicional 2022.
- Francesc Colom Moles, artesà cansalader-xarcuter, guanyador botifarra d’ou singular 2022.
- Xavi Bou Bosch, mestre artesà cansalader-xarcuter, guanyador farcit carnaval 2022.
Ha actuat com a secretari, amb veu i sense vot, Josep Dolcet, director de l’Escola de la Carn.
Durant el tast de deliberació es van fer dues rondes per les categories de Millor Botifarra d’Ou Artesana Tradicional i Millor Botifarra d’Ou Artesana Singular i una ronda pel Farcit de Carnaval on es van puntuar els productes.
De les dues primeres categories els 6 productes amb major puntuació van passar a la ronda final, en la que es van escollir als premiats per cada categoria de botifarra d’ou i dos per a la categoria de farcit de carnaval.





















Normes de participació
Aquesta és l'opinió dels lectors, no la d'aquest mitjà.
Ens reservem el dret a eliminar els comentaris inadequats.
La participació implica que ha llegit i accepta les Normes de Participació i Política de Privadesa
Normes de Participació
Política de privacitat
Per seguretat guardem la teua IP
216.73.216.63