El tiempo - Tutiempo.net

Diumenge, 14 de Setembre del 2025

Barbacoes del món (II)

Yolanda Casternado. Carns Cinta Barcelona

Redacció Divendres, 16 de Juny del 2023

El descobriment del foc va suposar un canvi radical per a la Humanitat, més que la revolució industrial o
l’arribada d’Internet. Amb el foc, vam deixar de menjar cru i l’alimentació i el desenvolupament humà, ens van
portar fins al dia d’avui.

[Img #3075]

 

La carn a la brasa és la manera més primitiva de preparar el menjar i es fa pràcticament igual a tots els països del món. Els italians li diuen "gritliata", els turcs "izgara yapmak", a Brasil es coneix com a "churrasco", i els francesos, igual que els nord-americans, l’anomenen "barbacue".

 

CURSOS GREMI BARBACOAS

 

Tot i que en la majoria de nacions occidentals, aquesta manera de cuinar, a la barbacoa, la veiem com una activitat de lleure, d’esbarjo, hi ha altres cultures on el menjar es prepara sempre a foc obert, essent part de la vida quotidiana.

 

Sabíeu que a l’Argentina, des de l’any 2010, existeix la “Escuela de Parrilleros”, on a partir de classes teòriques i pràctiques (12) pots aconseguir el títol de parriller/a? De les barbacoes, “los asados”, en saben i molt.

 

 

A Sud-àfrica es preparen els boerewors (salsitxes), sosatíes (pinxos de carn) i el popular sandvitx de formatge Rooster Broad cuinats al braai, una graella que es compon d’una simple foguera.

 

Sabíeu que a l’Argentina, des de l’any 2010, existeix la “Escuela de Parrilleros”, on a partir de classes teòriques i pràctiques (12) pots aconseguir el títol de parriller/a? De les barbacoes, “los asados”, en saben i molt.

 

Els gautxos, per exemple, utilitzen una creu de fusta o de metall que claven de manera vertical a terra, on es va cuinant l’animal sencer amb el foc indirecte fet al sòl. Paciència i anar fent!

 

Al Japó, les barbacoes dels restaurants són de mig metre de llarg i tan sols uns centímetres d’amplada. Són perfectes per cuinar el yakiniku, petites broquetes de carn.

 

 

A més a més, també fan brasa en una graella, la gran majoria dels argentins/nes en tenen una, més gran o més petita, instal·lada a casa.

 

A Itàlia, el Bistecca alla fiotentina es cuina exclusivament a la graella i encara és més irresistible el “chuletón” de vedella Chianina de la Toscana que es col·loca en un suport quadrat, i elevat amb unes potes, mínim 10 cm, així i tot, també es podria posar sota les brases feta amb fusta de roure. Es condimenta amb sal i el millor oli d’oliva local, afegir qualsevol salsa seria un sacrilegi a ulls dels italians.

 

 

Més del 80% dels nord-americans tenen una barbacoa de carbó o de gas que utilitzen habitualment. Poden cuinar petits trossos de carn o hamburgueses, o peces de gran mida.

 

 

Al Japó, les barbacoes dels restaurants són de mig metre de llarg i tan sols uns centímetres d’amplada. Són perfectes per cuinar el yakiniku, petites broquetes de carn.

 

Pel gran públic trobem rostidors petitíssims a cada cantonada, on se serveixen els yakitoris, minibroquetes de pollastre que poden ser de diferents tipus: ales, cuixa, només la pell, el fetge…,es condimenten amb sal marina o salsa barbacoa espessa, dolça i salada, feta amb sake, soja i sucre.

En altres restaurants del Japó, la clientela pot escollir entre diferents carns com la de Kobe o de Matsusaka, aquesta última encara amb moltes més vetes.

 

I per acabar, resulta inevitable citar les barbacoes que es preparen als EUA. Més del 80% dels nord-americans tenen una barbacoa de carbó o de gas que utilitzen habitualment. Poden cuinar petits trossos de carn o hamburgueses, o peces de gran mida.

 

El brisket, un tall del pit de la vaca/ vedella, o el boston butt, que es troba a l’espatlla del porc, no es col·loquen directament sobre les brases de la barbacoa, sinó que es couen durant més temps amb aire aromàtic, calent i sec d’una mena de forn fumador anomenat barbacue_smoker.

 

Podríem parlar dels famosos concursos de barbacoes que es fan als Estats Units!, i on arriba gent de tot el món. Espectacular... De tot això i més, continuarem parlant en el següent article, perquè tal com vam dir en un article anterior: El MÓN DE LES BARBACOES ÉS INFINIT I APASSIONANT!!

 

 Consulta el número 157 de Revista Tall 

 

 

Comentaris
Comentar aquesta notícia

Normes de participació

Aquesta és l'opinió dels lectors, no la d'aquest mitjà.

Ens reservem el dret a eliminar els comentaris inadequats.

La participació implica que ha llegit i accepta les Normes de Participació i Política de Privadesa

Normes de Participació

Política de privacitat

Per seguretat guardem la teua IP
216.73.216.187

Encara no hi ha comentaris

Potser també t'interesse...

Amb el teu compte registrat

Escriu el teu correu i t'enviarem un enllaç perquè escrigues una nova contrasenya.