El tiempo - Tutiempo.net

Dilluns, 15 de Setembre del 2025

Joves carnissers: Leonardo Andrés Espinosa

Redacció Dilluns, 07 de Agost del 2023

En Leonardo de vint-i-cinc anys va fer el curs de carnisseria a Mercabarna on va tenir com a professora la Yolanda de Carns Cinta qui el va acollir per fer pràctiques a la seva carnisseria on finalment, forma part del seu equip.

En Leonardo, com gran part dels joves anava una mica perdut. No sabia ben bé què estudiar ni què fer “buscava algun lloc on poder treballar, però en cap moment vaig pensar a ser carnisser, vaig arribar a aquest món per casualitat”.

 

Va començar a informar-se i va descobrir que a Mercabarna feien uns cursos de carnisseria on tenies l’opció d’aprendre un ofici, poder fer pràctiques i, qui sap, si potser poder trobar feina ràpidament. “Vaig veure que feien un curs per aprendre l’ofici de carnisser i em va semblar molt interessant, però em vaig llençar una mica a cegues”.

 

“El fet que em donés la Yolanda aquesta oportunitat ha canviat la visió que tinc de mi mateix”.

 

 

En Leonardo va fer el curs tenint com a professora la Yolanda, que el va ajudar molt des del principi “vaig conèixer gent meravellosa al curs, a molt bons companys i a una mestra increïble, la Yolanda, que ens va ajudar a tots des del primer moment”.

 

En Leonardo, està molt agraït a la Yolanda, no només per ensenyar-li tant durant el curs de formació, sinó per l’oportunitat que li ha donat de treballar a Carns Cinta .“Gràcies al curs, vaig tenir l’oportunitat de treballar en la millor carnissera de Barcelona!”.

 

 

[Img #3135]

 

 

En Leonardo sent que, gràcies a ella, ha pogut desfer-se de moltes inseguretats que tenia “jo no em valorava massa i el fet que em donés aquesta oportunitat ha canviat completament la visió que tinc de mi mateix”.

 

El Leonardo està entusiasmat amb el seu nou ofici “m’encantaria continuar aprenent i continuar creixent com a professional. M’encanta desfer la carn, tractar cada peça com es mereix. M’entretinc moltíssim, per a mi és tot un art!

 

DESCOBRIR UN OFICI NOU
"També m’apassiona fer elaborats i, sobretot, m’encanta la bona energia que es respira al mercat. Soc molt feliç amb la meva feina i amb els meus companys!”.“Sens dubte aconsellaria a tots els joves que s’animin a descobrir un nou ofici on trobaran feina segur tots aquells vulguin treballar.”

 

Al Leonardo se li veu a la cara l’entusiasme quan parla de la seva professió “jo, en un principi, vaig començar perquè volia guanyar diners i punt, però a poc a poc vaig anar descobrint un món interessant i curiós que m’està atrapant i apassionant”.

 

El Leonardo està entusiasmat amb el seu nou ofici “m’encantaria continuar aprenent i continuar creixent com a professional. M’encanta desfer la carn, tractar cada peça com es mereix. M’entretinc moltíssim, per a mi és tot un art!

 

En Leonardo està feliç. Li encanta treballar a Carns Cinta. Té una gran relació amb tots els seus companys i destaca, per sobre de tot, que sempre estan al seu costat per aconsellar-li i perquè pugui continuar creixent com a carnisser.

 

Després de la nostra conversa amb el Leonardo, vam tenir l’oportunitat de parlar amb la Yolanda, formadora de futurs carnissers i propietària junt amb la seva germana, de Carns Cinta on treballa en Leonardo.

 

ENTREVISTA AMB LA YOLANDA CASTERNADO

 

"Els joves tenen un tresor que és l’energia, el fet de descobrir per primer cop algunes coses, en aquest cas, un ofici. Els joves tenen somnis... són el futur"

 

[Img #3137]

 

Què et semblen aquestes iniciatives per poder formar a joves professionals i poder acollir-los als vostres establiments?


Les iniciatives per poder acollir alumnes en pràctiques són una gran oportunitat per tots. Els joves es troben en una situació real de treball i és l’espai on poden posar en pràctica tot el que han après durant el curs. Una setmana a una carnisseria val per tres mesos de classes.Tot passa molt de pressa, estan en contacte directe amb la carn... És una iniciativa fantàstica que s’ha de continuar promovent.


Què els aporteu vosaltres a ells i què us aporten ells a vosaltres?

 

Ens aporten moltíssimes coses! Els joves tenen un tresor que és l’energia, el fet de descobrir per primer cop algunes coses, en aquest cas, un ofici. Els joves tenen somnis, tenen la capacitat de canvi, s’adapten molt fàcilment al que els hi proposes..., són el futur.

 

Ells ens aporten la continuïtat del nostre ofici i les ganes d’ensenyar. Tu pots mostrar el que saps perquè ells i elles volen aprendre. És una mena de ball entre el voler i el poder. A partir d’aquí s’inicia una relació de la qual gaudim tots i ens fa feliços. La majoria dels comerços petits tenim aquest tarannà acollidor, quan reps un estudiant, generalment, volem que formi part del nostre equip.

 

En definitiva, com us dic, és un ball d’intencions que s’apropen i acaba sent una història molt maca d’interessos comuns.

 

És una responsabilitat cap al sector transmetre el nostre ofici perquè no es perdi. Crec que és un compromís cap a la nostra professió.


 

Fa molts anys que et dediques a la formació, t’agrada fer-ho?

M’agrada molt l’aprenentatge des d’una banda o des d’un altre, sigui com formadora o com alumna. Al sector de la carnisseria ja fa com deu anys que em dedico a formar, tant a professionals del sector, com a aprenents o aprenentes i m’agrada moltíssim.

 

És molt enriquidor quan mostres el teu “expertise” i veus que el que està aprenent està entusiasmat, li agrada, vol aprendre, ho troba útil.


També m’agrada molt tota la part prèvia: la preparació, la documentació, la investigació per mostrar tota la part creativa que té la carnisseria. Des de sempre m’ha agradat molt ensenyar als joves, per la seva capacitat de canvi que tenen en situacions de molta dificultat, perquè estan convençuts que tot es pot canviar, tot pot començar de nou.


Per què aconsellaries als teus companys que acollissin a joves en pràctiques?

En primer lloc, i en lletres majúscules, per un compromís cap a l’ofici. És important que tinguem clar que nosaltres, com a professionals del sector tenim un llegat que hem de transmetre, ho hem de compartir. Tenint un estudiant en pràctiques és la millor manera de transmetre aquests coneixements, tant si ens quedem a l’aprenent a treballar amb nosaltres com si no.

 

És una responsabilitat cap al sector transmetre el nostre ofici perquè no es perdi. Crec que és un compromís cap a la nostra professió.

 

[Img #3134]

 

 

Etiquetada en...

Comentaris
Comentar aquesta notícia

Normes de participació

Aquesta és l'opinió dels lectors, no la d'aquest mitjà.

Ens reservem el dret a eliminar els comentaris inadequats.

La participació implica que ha llegit i accepta les Normes de Participació i Política de Privadesa

Normes de Participació

Política de privacitat

Per seguretat guardem la teua IP
216.73.216.187

Encara no hi ha comentaris

Potser també t'interesse...

Amb el teu compte registrat

Escriu el teu correu i t'enviarem un enllaç perquè escrigues una nova contrasenya.