L’ofici de carnisser ha evolucionat molt al llarg dels anys, però hi ha coneixements, experiències i històries que no es poden perdre. Amb aquesta nova secció, volem donar veu als carnisseres i carnisseres jubilats perquè comparteixin la seva saviesa, els seus records i els aprenentatges d’una vida dedicada a l’ofici. La memòria històrica del nostre ofici és un llegat valuós que volem preservar i transmetre a les noves generacions.
Aquest espai neix de la necessitat de recollir i conservar tot aquest coneixement, que ha estat transmès de generació en generació i que sovint els seus protagonistes consideren poc important. Però nosaltres sabem que és un tresor, i per això animem els carnisseres jubilats a sumar-se a aquest projecte i compartir amb nosaltres la seva experiència. La Pilar Roig, membre de la Junta i carnissera jubilada, ha inaugurat aquest espai amb una carta inspiradora.
"Com a carnissera que he estat i soc, sempre he pensat que el nostre ofici és molt més que un conjunt de tècniques i eines de despatxar o desossar. És una manera de viure i de ser. És una actitud davant la vida, un compromís amb les persones i amb el producte, una passió que es transmet i es viu amb intensitat."
I ell, cal conèixer bé l’ofici de treballar i tallar carn. Però no és una tasca fàcil, s’ha d’aprendre. I, a més, cal dominar altres aspectes igual d’importants com la psicologia, el màrqueting o els recursos humans. Hem de saber entendre el que el client necessita, que de vegades no és el que ens demana, i intuir com vol ser tractat; intentar vendre-ho tot, aprofitant cada producte i trobant-li una nova aplicació si cal, com deien els meus pares: “Nena, has de saber aprofitar-ho tot, si no els números no et sortiran”; i gestionar les relacions amb els treballadors o, si treballem per compte d’altre, amb els companys, cosa que no sempre és senzilla. Us faig aquestes reflexions basades en la meva experiència, que segurament és la mateixa de molts de vosaltres. Hem d’estar molt contents de la nostra carrera i empoderar-nos (paraula molt utilitzada avui en dia).
Saber què, quan treballem, fem servir totes aquestes eines que molts de nosaltres hem après dels nostres pares, sovint de manera instintiva, és un valor immens. Reivindiquem-ho i donem-li a conèixer! Una forta abraçada a tots.
Donem les gràcies a la Pilar per inaugurar aquesta nova secció! Si ets carnisser jubilat o coneixes algú que vulgui compartir la seva història, contacta amb nosaltres. Ens encantaria recollir i donar veu a la saviesa dels mestres d’aquest ofici.
Recorda que el Gremi ofereix formació per a les noves generacions, i la teva experiència pot inspirar molts futurs professionals del sector! Escriu-nos i fem d’aquest espai una finestra oberta al passat, al present i al futur de l’ofici.
Normes de participació
Aquesta és l'opinió dels lectors, no la d'aquest mitjà.
Ens reservem el dret a eliminar els comentaris inadequats.
La participació implica que ha llegit i accepta les Normes de Participació i Política de Privadesa
Normes de Participació
Política de privacitat
Per seguretat guardem la teua IP
216.73.216.187