El tiempo - Tutiempo.net

Dilluns, 29 de Setembre del 2025

Les proteïnes alternatives perden protagonisme en les inversions en FoodTech

Redacció Dilluns, 29 de Setembre del 2025

La nova edició del Mapa d’Escenaris d’Oportunitat FoodTech del CNTA, finançat pel Ministeri d’Agricultura, Pesca i Alimentació (MAPA), identifica 31 escenaris d’oportunitat entre maig i agost de 2025. L’informe destaca com la intel·ligència artificial (IA), la tendència clean label i l’auge de l’Agritech es consoliden com a palanques clau de la innovació agroalimentària.

 

Segons el Mapa, que funciona com un radar del sector alimentari, els fons d’inversió estan canviant el seu focus: aposten menys pels riscos i més per tecnologies amb un impacte real i ràpid. En aquest context, les proteïnes alternatives perden visibilitat, amb un descens del 23 % en quota de veu respecte a l’edició anterior, mentre que la IA i el clean label concentren l’atenció mediàtica i del capital.

 

La indústria alimentària explora la IA en múltiples fronts: des de l’optimització d’inventaris i logística, fins a la personalització de l’experiència de consum i la detecció d’oportunitats de mercat invisibles. Per la seva banda, el moviment Clean Label creix impulsat pels consumidors que exigeixen naturalitat i per normatives més estrictes, com la proposta del Departament de Salut dels EUA per eliminar colorants derivats del petroli. Empreses com Mars, Bimbo, PepsiCo o Nestlé han anunciat reformulacions de productes per adaptar-se. L’efecte es trasllada també a les tecnologies de conservació, que multipliquen la seva presència mediàtica (+150 %) amb solucions que substitueixen additius sintètics per ingredients bioactius o processos físics com la congelació criogènica o la llum ultraviolada.

 

Una novetat important d’aquesta edició és l’aparició del macroescenari Agritech, amb un 2,2 % de quota de veu, que posa la innovació en l’origen de la cadena alimentària: agricultura, ramaderia i altres sistemes de producció primària. Aquest escenari engloba tecnologies que transformen el camp a través de la digitalització, automatització, biotecnologia i agricultura regenerativa. Entre els exemples més destacats hi ha robots de recol·lecció agrícola, iniciatives que revitalitzen els sòls i solucions biotecnològiques com les patates híbrides resistents al canvi climàtic de Solynta.

 

Tot i ser un ecosistema encara jove, l’Agritech comença a consolidar-se com a peça clau per garantir la seguretat alimentària, produint de manera més eficient, resilient i sostenible des de la base del sistema alimentari.

Comentaris
Comentar aquesta notícia

Normes de participació

Aquesta és l'opinió dels lectors, no la d'aquest mitjà.

Ens reservem el dret a eliminar els comentaris inadequats.

La participació implica que ha llegit i accepta les Normes de Participació i Política de Privadesa

Normes de Participació

Política de privacitat

Per seguretat guardem la teua IP
216.73.216.158

Encara no hi ha comentaris

Amb el teu compte registrat

Escriu el teu correu i t'enviarem un enllaç perquè escrigues una nova contrasenya.