El tiempo - Tutiempo.net

Dilluns, 10 de novembre del 2025

Cedecarne rebutja l’informe de l’OCU sobre la traçabilitat en carnisseries i defensa la professionalitat del sector artesanal

Redacció Dilluns, 20 de Octubre del 2025

La Confederació Espanyola de Detallistes de la Carn (Cedecarne) ha expressat el seu total desacord amb l’estudi publicat recentment per l’Organització de Consumidors i Usuaris (OCU) sobre la traçabilitat de productes frescos de la cistella de la compra. L’entitat considera que les conclusions de l’informe són esbiaixades, inexactes i poden confondre el consumidor, perjudicant greument la imatge de les carnisseries tradicionals.

Cedecarne, que representa més de 24.000 empreses artesanals de carnisseria i xarcuteria i prop de 60.000 professionals arreu d’Espanya, denuncia que no és possible comparar amb els mateixos criteris la informació sobre traçabilitat d’aliments envasats en supermercats amb la dels productes a granel venuts en comerç tradicional. L’organització recorda que aquesta diferenciació està recollida en el Reglament (UE) 1169/2011 i el Reial decret 126/2015, que estableixen obligacions diferents segons el tipus de venda.

 

Diferències clares entre canals de venda

Segons Cedecarne, en un supermercat predomina la venda no dirigida, on la carn i els derivats carnis es presenten envasats i etiquetats de manera individual. En canvi, en una carnisseria artesanal, el producte es treballa de forma directa i personalitzada, partint de canals o mitges canals provinents de matadors autoritzats. Aquestes peces disposen de poques etiquetes inicials, però el professional carnisser n’assegura la traçabilitat completa fins a cada tall exposat al mostrador.

En el cas del vacum, per exemple, la normativa permet que una única etiqueta amb la informació de traçabilitat per animal sigui visible i associada a totes les peces exposades, tal com recull l’article 5.4 del Reial decret 1698/2003. A més, el carnisser té l’obligació de facilitar al client qualsevol informació addicional que sol·liciti.

 

Defensa del comerç especialitzat i de la confiança del consumidor

Cedecarne recorda que les carnisseries tradicionals compleixen rigorosament amb la legislació vigent i mantenen una relació de proximitat, confiança i transparència amb els seus clients. Per això, considera que l’estudi de l’OCU “distorsiona i confon el consumidor en lloc d’informar-lo”, afectant injustament la professionalitat d’un sector que vetlla per la seguretat alimentària i la qualitat dels seus productes.

 

Finalment, la Confederació reafirma el seu compromís amb la claredat informativa i la defensa del comerç especialitzat de la carn, i demana que es tingui en compte la realitat dels diferents models de venda abans d’elaborar comparatives que puguin induir a error.

Comentaris
Comentar aquesta notícia

Normes de participació

Aquesta és l'opinió dels lectors, no la d'aquest mitjà.

Ens reservem el dret a eliminar els comentaris inadequats.

La participació implica que ha llegit i accepta les Normes de Participació i Política de Privadesa

Normes de Participació

Política de privacitat

Per seguretat guardem la teua IP
216.73.216.63

Encara no hi ha comentaris

Amb el teu compte registrat

Escriu el teu correu i t'enviarem un enllaç perquè escrigues una nova contrasenya.