El tiempo - Tutiempo.net

Diumenge, 09 de novembre del 2025

Nova dosi en l’elaboració de salmorres nitrificants

Redacció Dilluns, 03 de novembre del 2025

Des del 9 d’octubre ha entrat en vigor la nova dosificació permesa de nitrits i nitrats en la preparació de carns fresques i derivats carnis, segons el que estableix el Reglament (CE) 1333/2008 sobre additius alimentaris.

Aquests compostos són habituals en les mescles d’additius utilitzades a les carnisseries amb obrador, especialment per a l’elaboració de salmorres nitrificants, imprescindibles en productes com el llom adobat, els pinxos moruns o les costelles adobades.

 

Què canvia amb la nova normativa?

A partir d’ara, no es podran utilitzar mescles d’additius que no compleixin la nova dosificació. Això afecta especialment aquells establiments que treballen amb formulacions pròpies o fórmules obertes, que hauran de revisar i ajustar la quantitat d’additiu o comprovar que els productes que adquireixen ja estan adaptats a la nova regulació.

 

Recomanacions per als professionals

Per garantir el compliment de la normativa, es recomana:

  • Contactar amb el vostre proveïdor d’additius per confirmar que els lots actuals compleixen amb la nova dosificació.
  • Revisar l’etiquetatge de les mescles d’additius: els fabricants han actualitzat les indicacions de grams per litre per preparar la salmorra.
  • Sol·licitar la nova Fitxa Tècnica del producte, encara que mantingui el mateix nom comercial.
  • Actualitzar les Fitxes Tècniques internes de les vostres elaboracions, d’acord amb la nova dosificació.
  • Revisar les etiquetes dels productes envasats, si s’han produït canvis en la composició o la fitxa tècnica.

 

Canvis perceptibles en el producte

És possible que els consumidors notin lleugeres diferències en el color, l’aroma o la textura dels elaborats carnis. Aquest efecte és conseqüència directa de la reducció en la quantitat permesa de nitrits i nitrats, una mesura adoptada per reduir l’exposició de la població a aquests compostos i minimitzar la formació de nitrosamines, substàncies potencialment cancerígenes.

 

La nova normativa s’aplica igualment als productes carnis curats (com el xoriço, el fuet o el salami), de manera que tots els elaboradors hauran de seguir les mateixes pautes per garantir el compliment de la legislació vigent.

 


Per a qualsevol dubte o aclariment, podeu contactar amb l’Àrea de Qualitat, Seguretat Alimentària i Sostenibilitat de Carnimad.
 

Comentaris
Comentar aquesta notícia

Normes de participació

Aquesta és l'opinió dels lectors, no la d'aquest mitjà.

Ens reservem el dret a eliminar els comentaris inadequats.

La participació implica que ha llegit i accepta les Normes de Participació i Política de Privadesa

Normes de Participació

Política de privacitat

Per seguretat guardem la teua IP
216.73.216.63

Encara no hi ha comentaris

Potser també t'interesse...

Amb el teu compte registrat

Escriu el teu correu i t'enviarem un enllaç perquè escrigues una nova contrasenya.