El tiempo - Tutiempo.net

Dilluns, 10 de novembre del 2025

Tot sobre la carn de xai a Espanya

Redacció Dilluns, 03 de novembre del 2025

La carn de xai és una de les més arrelades a la nostra gastronomia. Tradicional en celebracions i festes, com Nadal o Pasqua, continua sent símbol de qualitat i sabor.

 

Una tradició amb història

El xai és un dels animals més antics del Mediterrani i té una forta presència cultural i religiosa. A Espanya, el seu consum és habitual tot l’any, però destaca a la primavera, quan la carn és més suau i saborosa.

 

Tipus de xai

  • Lletó: Menys d’un mes i mig, carn molt tendra i de gust suau.
  • Recental: Fins a quatre mesos, sabor més intens i textura jugosa.
  • Pasqual: Més de quatre mesos, gust marcat, ideal per a guisats.
  • Adult: Més d’un any, carn forta i aromàtica, usada en estofats.

 

La cuixa, l'espatlla, les costelles i el coll són els preferits per rostir, fer a la brasa o preparar guisats.


Producció i consum

Les principals zones productores són Castella i Lleó, Castella-La Manxa, Catalunya, Aragó i Múrcia. Espanya és un important exportador de carn de xai, tot i que el consum intern ha disminuït en els darrers anys.


Plats tradicionals

El xai rostit i la caldereta són dos clàssics imprescindibles de la cuina espanyola, juntament amb les costelletes a la graella.

La carn de xai és, en definitiva, una carn d’identitat i tradició, que continua captivant pel seu sabor i versatilitat a la cuina.

Per saber més: gourmet.es
 

Comentaris
Comentar aquesta notícia

Normes de participació

Aquesta és l'opinió dels lectors, no la d'aquest mitjà.

Ens reservem el dret a eliminar els comentaris inadequats.

La participació implica que ha llegit i accepta les Normes de Participació i Política de Privadesa

Normes de Participació

Política de privacitat

Per seguretat guardem la teua IP
216.73.216.63

Encara no hi ha comentaris

Amb el teu compte registrat

Escriu el teu correu i t'enviarem un enllaç perquè escrigues una nova contrasenya.