Quan tries carn de xai, anyell o cabrit, estàs col·laborant a mantenir actiu un sector que, habitualment, cria el bestiar en règim extensiu. Un producte que, gràcies al seu sistema de producció, és un gran aliat en la lluita contra el canvi climàtic i en el foment de l’economia de les zones rurals, ajudant a construir el futur de les comunitats que hi viuen.
Un sistema avalat pels segles
Tot i que avui el canvi climàtic és una de les principals preocupacions globals, els incendis forestals han estat, des de sempre, un problema per a la societat. Els boscos representen una gran riquesa i han estat el mitjà de vida de molts oficis rurals, molts dels quals estan en perill de desaparició. La manca de relleu generacional i la duresa de les condicions són grans obstacles per a la seva continuïtat.
La ramaderia d’oví i cabrum ha estat tradicionalment una aliada en les tasques de prevenció d’incendis. Els ramats d’ovelles i cabres, sota la guia dels pastors, han contribuït a netejar els camps, boscos i camins, eliminant la vegetació seca i els matolls que poden convertir-se en combustible per al foc. Gràcies a una bona gestió, els ramaders transformen en un recurs valuós aquells elements que, en excés, poden ser perillosos.
Davant de les tasques d’extinció, la prevenció és la millor eina. I una de les formes més naturals i sostenibles de fer-ho és la pastura: desplaçar caps de bestiar d’oví i cabrum allà on calgui.
Les cabres adultes consumeixen entre 1,5 i 2,5 kg diaris de matèria vegetal seca (fulles i brots de matolls), mentre que les ovelles n’ingereixen entre 2 i 3 kg cada dia. Aquest treball constant redueix considerablement la massa vegetal seca susceptible de cremar.
Un consum que ajuda al planeta
Donar suport al sector oví i cabrum consumint-ne la carn és una manera senzilla de consolidar els beneficis que aquesta activitat aporta. A més de garantir el futur de les comunitats rurals, aquest consum conscient contribueix a netejar el territori i a fomentar la biodiversitat vegetal, ja que els animals dispersen llavors a través de la llana i les femtes.
Aquesta activitat també ajuda a fixar el carboni al sòl d’una manera estable i segura, contribuint així a mitigar els efectes del canvi climàtic. Triar qualsevol dels talls de carn de xai, anyell o cabrit és gaudir d’un aliment saludable que, alhora, cuida de nosaltres i del planeta.
Pots consultar més informació a: interovic.es



















Normes de participació
Aquesta és l'opinió dels lectors, no la d'aquest mitjà.
Ens reservem el dret a eliminar els comentaris inadequats.
La participació implica que ha llegit i accepta les Normes de Participació i Política de Privadesa
Normes de Participació
Política de privacitat
Per seguretat guardem la teua IP
216.73.216.63