El tiempo - Tutiempo.net

Dimecres, 12 de novembre del 2025

Nova guia per prevenir el malbaratament alimentari al sector minorista carni

Redacció Dilluns, 10 de novembre del 2025

El Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació ha presentat la Guia per a la prevenció del malbaratament alimentari al sector minorista carni, una eina pràctica pensada per ajudar carnisseries, cansaladeries i xarcuteries a reduir el malbaratament i millorar l’aprofitament dels aliments.

Aquesta nova guia té com a objectiu proporcionar suport i recursos útils als establiments i professionals del sector, facilitant la implantació de bones pràctiques que permetin prevenir les pèrdues alimentàries i optimitzar la gestió dels productes.

 

El document s’estructura en 10 passos clau, que inclouen:

  • La quantificació del malbaratament en cada fase del procés productiu
  • La detecció de punts crítics
  • La planificació i implantació de millores
  • La formació del personal
  • La comunicació i avaluació dels resultats

 

A més, la guia estableix les bases per dissenyar i aplicar un pla de prevenció del malbaratament alimentari, en línia amb el que estableix la Llei 3/2020, de l’11 de març, per a la prevenció de les pèrdues i el malbaratament alimentari. Aquesta norma obliga les empreses de la cadena alimentària, excepte les microempreses, a disposar d’un pla específic de prevenció.

 

De caràcter sectorial, la guia adapta al comerç minorista carni els principis generals de la “Guia per a la implantació d’un pla de prevenció i reducció de les pèrdues i el malbaratament alimentari a les empreses agroalimentàries”, oferint un instrument senzill i aplicable al dia a dia dels professionals del sector.

El document s’ha elaborat amb el suport i la col·laboració d’un Consell Assessor liderat per la Fundació Oficis de la Carn, i amb la participació de diverses empreses i organitzacions representatives del sector carni.

 

Des del Gremi, celebrem aquesta iniciativa, que posa a disposició dels professionals una eina útil per reforçar la sostenibilitat, l’eficiència i la responsabilitat ambiental de les carnisseries, cansaladeries i xarcuteries del país.

 

Pots consultar més informació i descarregar la guia a: gencat.cat i a www.gremicarnissers.cat

Comentaris
Comentar aquesta notícia

Normes de participació

Aquesta és l'opinió dels lectors, no la d'aquest mitjà.

Ens reservem el dret a eliminar els comentaris inadequats.

La participació implica que ha llegit i accepta les Normes de Participació i Política de Privadesa

Normes de Participació

Política de privacitat

Per seguretat guardem la teua IP
216.73.216.63

Encara no hi ha comentaris

Amb el teu compte registrat

Escriu el teu correu i t'enviarem un enllaç perquè escrigues una nova contrasenya.