El tiempo - Tutiempo.net

Diumenge, 14 de Setembre del 2025

ARTICLE DE LLUÍS RIERA CONSULTOR EN SEGURETAT ALIMENTÀRIA MEMBRE DE LA JUNTA D’AVHIC

Estratègies per superar amb èxit una inspecció de sanitat

Redacció Dilluns, 22 de Gener del 2024

El passat 15 de novembre, vam organitzar un curs dedicat a proporcionar-vos les eines necessàries per superar amb èxit una inspecció de sanitat. Aquesta oportunitat va permetre als professionals del sector adquirir coneixements fonamentals per garantir la conformitat amb les normatives de salut alimentària i, al mateix temps, mantenir la qualitat dels productes oferts als clients. Per la realització del curs vàrem comptar com a docent amb Lluís Riera, president de la junta d’AVHIC, Associació de Veterinaris i Higienistes de Catalunya, amb la que fa temps col·laborem.

 

IMPORTÀNCIA DE LES INSPECCIONS DE SALUT

Les inspeccions de sanitat són una part essencial del sector alimentari, especialment en el comerç de carn. Garantir el compliment de les normatives i pràctiques higièniques no només és legalment obligatori, sinó que també contribueix a preservar la reputació dels establiments i la salut dels clients.

 

TEMARI DEL CURS

Durant el curs, es van abordar diversos temes crucials, incloent-hi les pràctiques d’higiene, l’emmagatzematge adequat de productes carnis, i les estratègies per a la prevenció de contaminació.

 

A més, es van destacar els punts clau que els inspectors acostumen a revisar, oferint als participants una visió aprofundida de les àrees crítiques a tenir en compte.

 

Els resultats de la campanya, que utilitza una aplicació digital amb un sistema tipus semàfor, han mostrat una situació variada entre els 191 establiments inspeccionats. Dels quals, 50 van obtenir un resultat positiu (verd), 141 van ser assenyalats com a necessitat de millora (taronja), i cap va ser marcat com a vermell.

 

Us recomanem si no vau poder assistir al curs que veieu la sessió gravada em aquest enllaç.

Com a resum, hi ha una sèrie de punts a destacar:

  • Creixement de Listeria Monocytogenes en llescats envasats: En especial, en vida útil superior a 5 dies. Més informació en aquest enllaç.
  • Ítems senzills de solucionar: Com tenir els rentamans equipats amb paper i sabó o tenir els cubells d’escombraries amb pedal i tancats.
  • Etiquetatge: Informació obligatòria i que la clientela valora positivament. Pròxim curs 29 de gener.
  • Autocontrols: És del punt que més fallen els establiments.

 

Un dels punts més rellevants que es va destacar durant el curs va ser la importància de col·laborar activament amb les autoritats sanitàries. La transparència i la disposició a millorar les pràctiques d’acord amb els consells dels inspectors poden ser claus per mantenir una relació positiva i cooperativa.

 

Com a resultat els participants van concloure el curs amb una comprensió més àmplia dels estàndards de salut, les pràctiques recomanades i les estratègies per evitar possibles problemes durant les inspeccions. Aquest coneixement no només millorarà la conformitat amb les regulacions, sinó que també augmentarà la confiança dels clients.

 

COMPROMÍS DEL GREMI EN LA MILLORA DELS AUTOCONTROLS I LA SEGURETAT ALIMENTÀRIA

Amb l’objectiu de continuar amb les accions encaminades a millorar els estàndards de seguretat alimentària a les empreses agremiades, el Gremi ha decidit prendre mesures addicionals pel que fa als punts d’autocontrols. Això respon a la necessitat de garantir la qualitat i la seguretat dels productes carnis que es comercialitzen.

 

Facilitarem la implementació de pràctiques d’autocontrol més eficients, tenim previst sol·licitar una subvenció al Departament d’Acció Climàtica, que tindrà com a objectiu finançar la implantació de la guia d’autocontrols desenvolupada conjuntament amb l’Agència Catalana de Seguretat Alimentària.

 

Per aquelles empreses interessades a formar part d’aquesta iniciativa, establirem una llista d’inscripció. Serà una oportunitat per a aquells que desitgeu implementar les millores recomanades i aprofitar els beneficis de la guia d’autocontrols. Us animem a apuntar-vos tan aviat com es pugui.

 

T’ajudem a implementar la Guia de Pràctiques Correctes d’Higiene (GPCH) i la Guia d’implantació del sistema d’autocontrol de qualitat.

 

 

CONCLUSIÓ

En resum, el curs celebrat al novembre va ser una oportunitat valuosa per adquirir coneixements i eines essencials per garantir la conformitat amb les normatives de salut. La campanya d’inspeccions, juntament amb les accions futures del Gremi, destaca el compromís del sector amb la seguretat alimentària i la millora contínua dels estàndards. A través d’aquestes iniciatives, el Gremi continua liderant en la promoció d’una pràctica comercial responsable, assegurant la qualitat dels seus productes i la confiança dels clients.

 

ARTICLE DE LLUÍS RIERA CONSULTOR EN SEGURETAT ALIMENTÀRIA MEMBRE DE LA JUNTA D’AVHIC

Comentaris
Comentar aquesta notícia

Normes de participació

Aquesta és l'opinió dels lectors, no la d'aquest mitjà.

Ens reservem el dret a eliminar els comentaris inadequats.

La participació implica que ha llegit i accepta les Normes de Participació i Política de Privadesa

Normes de Participació

Política de privacitat

Per seguretat guardem la teua IP
216.73.216.187

Encara no hi ha comentaris

Potser també t'interesse...

Amb el teu compte registrat

Escriu el teu correu i t'enviarem un enllaç perquè escrigues una nova contrasenya.